Blog

Amikor hitelfelvételen gondolkodunk, bizony feltesszük a kérdést, mi lenne a családommal, ha esetleg engem baj érne. A házastársnak valoszinüleg elég a gyereknevelés nemhogy még a hitelt is fizetni tudná. Itt adódik a megoldás, hitelfedezeti biztosítást is köthetsz a jelzáloghiteled mellé és akkor a biztosító átvállalja a hitelfizetést.

A hitel futamideje alatt, ha nem történik káresemény, akkor nem kapunk vissza belőle semmit, mert kockázati biztosításról van szó. Abban az esetben, ha kár történik, a hitel visszafizetését a biztosító átvállalhatja egészben vagy részben.

Rokkantság esetén az egyes biztosítók különböző egészségkárosodási szintektől térítenek. Figyelembe kell venni, hogy haláleseti térítésnél van-e kikötés baleseti, közlekedési vagy természetes halál esetére. Általában a biztositok a teljes fennmaradó hitelt törlesztik halál vagy rokkantság esetén.

A térítési összeg nem haladhatja meg a hitel összegét. A hitelösszegtől függ a biztosítási díj mértéke, valamint attól, hogy a fedezeti csomag mire terjed ki, milyen biztositok választunk, mennyire széleskörű szerkezetben gondolkodunk. A biztosítási díjat általában a teljes hitelösszeg százalékában adják meg, de van ahol a még hátralévő tőketartozás összegéből számolnak a biztositok.

Vannak biztositok ahol különböző szintű vizsgálatot kérhetnek, így határozzák meg a hitelt igénylő egészségi kockázatának szintjét. A biztosító, ha úgy állapítja, meg hogy magas a kockázat akkor meg is tagadhatja a szerződéskötést. Ha a hitelkonstrukció kötelező feltétele a hitelfedezeti biztosítás, akkor a pénzintézet megtagadhatja a hitel megadását.

A hitelbiztosítás egy biztosítási forma, mely a hitelezésből származó károk, kockázatok fedezetére szolgál. Az ügyfél halála vagy munkanélkülivé válása esetén a biztosító fizeti ki a hitelt, ezáltal biztosítva van az ügyfél is és a hitelt adó intézmény is.

A hitelfedezeti biztosítás a hitelintézet által követelt biztosítási szerződés mely a tartozás biztosítékául szolgál. A biztosított már a szerződés megkötésekor a biztosítási szolgáltatást a hitelezőre engedményezi, mindig a biztosított az adós.

Magyarországon sok olyan család van, akik otthonukra, ingatlanukra hitelt vettek fel. A hitelidőszak tartama alatt a biztosítás fedezetül szolgál a kockázatok, esetleges károk tekintetében. Amikor az adós, ügyfél fizetésképtelen akkor jól jöhet egy biztosítás, amikor a biztosító fizeti a hitelrészletet. Egy ilyen biztosítás a legnehezebb helyzetekben biztos segítséget nyújt,de nem fedez minden fennakadást ugyanis a bankok különféle hitelbiztosítás szerkezeteket kínálnak. Ezek a biztosítási szolgáltatások bármely esetben használhatóak, nem csak jelzáloghitel esetén, így a biztosítás védelmet nyújt átmeneti munkanélküliség, rokkantság esetére.

Minden esetben az adós a biztosított fél, ezért a hitelfedezeti biztosítás biztosítékul szolgál úgy a magánszemély, mint a pénzintézet számára, mert a szerződéskötés pillanatában a biztosított a szolgáltatást a hitelezőre engedményezi.

Két fajtája létezik a hitelfedezeti biztosításnak, ezek az egyéni és csoportos módozat. Abban az esetben mikor csoportos fajtáról beszélünk, az történik, hogy a lakás vagy jelzáloghitelt nyújtó pénzintézmény egyenesen a biztosító társasággal köt szerződést, ahol szerepel a haláleset, rokkantság, mint kockázati tényező. A másik esetben, amikor a hitelt felvevő személy és a biztosító között történik a szerződéskötés akkor egyéni hitelfedezeti biztosításról beszélünk. Ebben az esetben bármilyen okból bekövetkező halálesetre kiterjed a kockázati védelem. A hitelfedezeti biztosítás értelmében, ha bekövetkezik az adós halála, akkor a biztosító rendezi a tartozást a hitelt nyújtó bank, pénzintézet felé.

A biztosítással járó kötelezettségnek, feltételeknek utána kel nézni a hitelkonstrukció kiválasztásánál, kötelezettség pl. költségek, díjak a feltételek lehetnek pl. biztosított feltételek, futamidő, kivételek. Ezen kötelezettségek, feltételek  megismerése megdrágíthatja , megnehezítheti a korábban kedvező feltételűnek gondolt hitelt.