Blog

Mi is a vagyonszerzési illeték?

Új vagy használt gépjármű vásárlás esetén találkozunk ezzel az illetékkel, amelyet köteles befizetni minden olyan személynek, aki valamilyen gépjárművet vásárolt függetlenül attól, hogy új vagy használt gépjárművet vásárolt.

A törvény értelmében gépjárműnek minősül minden olyan szállító vagy vontató eszköz, jármű amelyet saját erőgép hajt.

Ez az illeték, sokak szerint adó, jelentős bevételt hoz az állami kasszába, milliárd forintos nagyságrendben, viszont az eredeti elképzelések alapján nem ezért volt létrehozva, hanem a feketekereskedelem visszaszorítására szolgál, persze ettől függetlenül mindenkinek be kell fizetnie, függetlenül attól, hogy rendes kereskedő vagy éppen feketén kereskedő személy. Ez az illeték minden esetben érvényes, úgy a külföldről behozott autók esetében, mint a belföldön vásárolt autók esetében is érvényes. Még az autó, motorkerékpár átírását megelőzően kell befizetni, e nélkül nem lehet átíratni a gépjármű tulajdonjogát. A törvény utoljára 2014 -ben módosult, azóta a használt autók után is bekell fizetni az illetéket.

A vagyonszerzési illeték mértéke:

Az illeték mértékének kiszámításánál számos tényezőt vesznek figyelembe, ilyenek például a gépjárművek életkora, teljesítménye. Pótkocsik esetén a pótkocsi össztömegét veszik figyelembe. A nagyobb teljesítményű járművek esetén ez az illeték több ezer forintra tehető. Minél nagyobb az életkora a járműnek annál inkább csökken az illeték mértéke. Abban az esetben, ha a gépjárművet örököltük, ez az illeték mértéke megduplázódik a vagyonátruházási törvény értelmében. Vannak ez alól is persze kivételek, de ebbe nem szeretnénk belemenni, mivel az ezt szabályozó törvény eléggé részletes és külön kitér a speciális esetekre.

A hajtómotoros járművek esetén nem kell kifizetni ezt az illetéket.

A járművek teljesítménye négy részre van osztva: 0 –tól 40 kilowattig, 41 – 80 kw, 81 – 120 kw és 120 kilowatt felett.

A járművek korát pedig 3, 8 és 8 év feletti kategóriákra osszák. A vagyonszerzési illeték összegeit a következő táblázatban részletezzük, ezek az adatók érvényesek a 2018 -as évre:

Gépjármű teljesítménye KW ( kilowattban)Gépjármű kora 0 – 3 évGépjármű kora 4 – 8 évGépjármű kora 8 év felett
0 – 40550 ft/kw450 ft/kw300 ft/kw
41 – 80650 ft/kw550 ft/kw450 ft/kw
81 – 120750 ft/kw650 ft/kw550 ft/kw
120 felett850 ft/kw750 ft/kw650 ft/kw

Abban az esetben, ha a gépjármű nyilvántartásában az autó teljesítménye lóerőben van megadva, át kell konvertáljuk kilowattra vagyis a lóerőt elosszuk 1.36 –tal, majd az eredményt felfele kerekítjük.

Egy átlagos használt autó esetén ez az érték 30000 és 50000 forint közötti értékre tehető viszont új, nagy teljesítményű autók esetén ez az érték százezer forint feletti értéket is elérheti.

Fontos megjegyezni, hogy az elektromos hajtómotorral rendelkező gépjárművek esetén nem kell ezt az illetéket megfizetni, ez ösztönzően akar hatni a környezetkímélő gépjárművek elterjedésére.

Lízingelt járművek vagyonszerzési illeték kötelezettsége:

Ebben az esetben meg kell különböztessük a lízingügyletek fajtáit: operatív lízing és pénzügyi lízing. A pénzügyi lízing lehet: zárt végű és nyílt végű lízing. A zártvégű pénzügyi lízing esetében a gépjármű tulajdonjoga általában az utolsó törlesztő részlet után átkerül a lízingbe vevő  tulajdonába. Ezért a vagyonszerzési illetéket már a szerződés pillanatában be kell fizetni. 

A nyílt végű lízing esetében csak az illeték 25% -át kell megfizetnie a lízingbe vevőnek a szerződés pillanatában, viszont ha a lízing végén, a vevő úgy dönt, hogy megszerzi a jármű tulajdonjogát, akkor ki kell fizetnie az illeték hátralévő részét, vagyis a maradék 75% -ot.