Kategória archív: Biztosítás

A biztosítási alkusz vagy bróker a versengő biztosítótársaságok termékeit közvetíti. A Biztosítási alkuszokkal leggyakrabban a gépjármű-felelősség biztosítás váltásánál találkozunk. A biztositok sokszor áttekinthetetlen díjtáblázatai helyett az alkuszok összehasonlításai teszik lehetővé kalkulátorok segítségével , hogy egyszerűen kiválasszuk a számunkra megfelelő biztosítási terméket.

Az ügyfelek egyre több területen veszik igénybe az alkuszi szolgáltatásokat, pl. lakásbiztosítás, casco, utasbiztosítás, baleset, élet-biztosításokat, nyugdíjcélú, egészség-biztosításokat is felkínálnak, közvetítenek. A felelősségbiztosítások közvetítésében, kezelésében fontos szerepet játszanak a vállalati szegmensben is a magánszemélyek teljes körű kiszolgálásán túl.

 Az alkuszok szolgáltatásaival nem csak a biztosítás megkötésekor találkozhatunk, hanem akkor is amikor teljes körű tájékoztatást igénylünk a biztosítás megkötése előtt. Internetes értékesítést végző alkuszok is nyújtanak tanácsadási szolgáltatást csetten, telefonon, irodai személyes ügyfélfogadáson.

Amikor a bonus-malus besorolása a kötelező biztosításunknak nem megfelelő, vagy az aktuális csekk nem érkezik meg a biztosítótól és elveszettnek érezzük, magunkat akkor is találkozunk az alkuszok szolgáltatásaival.

A biztosítóval való ügyintézés időszakában támogatást nyújtanak a kárügyintézés során, hogy a jogos kártérítést mielőbb kézhez kapjuk a biztosítási szerződés feltételei alapján.

Az alkuszok a váltás lehetőségéről értesítenek, bemutatják az elérhető ajánlatokat a biztosítási évfordulók előtt. Azt kell tudni, hogy a biztosítás díját kedvezőtlen irányba nem befolyásolja a független alkuszok tevékenysége, külön díjazásra nem tartanak igényt alkuszi szolgáltatásaikért, az ügyfelek a biztosítás díjában fizetik meg a szakértői közreműködésüket.

 A biztosító társaságok felügyeleti engedély alapján működhetnek, Rt., Kft., vagy mint külföldi biztosításközvetítői kirendeltség formájában. Az esetleges hibáiért az alkusz maga a felelős, felelősség-biztosítással rendelkezik. Az alkusznak vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie 1 680 300 euró értékben, vagy 1 120 200 euró értékű káreseményenkénti biztosítással és az egész Európai Unióra kiterjedő 1 680 300 euró összegű felelősség biztosítással.

Több biztosító ajánlatát kell elemeznie az alkusznak és azt be kell mutatnia az ügyfél részére. A bróker felméri az ügyfél szükségleteit, igényeit, valamint ismerteti a megkötésre váró szerződés feltételeit is. A bróker a termék alapos, pontos ismeretével rendelkezik, mely terméket az ügyfél felé közvetít. A biztosítási brókernek rendelkeznie kell vagy független szakirányú biztosítás közvetítői jogosítvánnyal, vagy felsőfokú végzettséggel, vagy hatósági vizsgával mely okiratot a szakhatóság vagy ügyfél kérésére be tud mutatni.

Az elsődleges kockázat-elbírálásban fontos szerepe van az alkusznak, mert a szerződés elfogadására 15 napja van a biztositoknak. Az elsődleges bírálatot el kell végeznie számítógép vagy tarifatáblázat segítségével,pl. az aktuális korral, tartalommal megköthető-e a biztosítás. A biztositoknak és az ügyfélnek kell jeleznie az egyéb kockázati tényezőket. Az alkusznak kiemelt felelőssége van egyoldalú írásbeliséggel megkötött biztosításnál, ilyen termék pl. az utazási biztosítás.

A kockázat-elbírálás az alkuszra és a kárszakértőkre hárul főleg tömegtermék esetén a kérésre beszerzett és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. A biztosítási alkusz csak szerződéses kapcsolatban áll a biztosító társaságokkal, nem tartozik sem jogi sem szervezeti formában hozzájuk.

Az alkusz az ügyfelek érdekeit képviseli a szerződés időtartama alatt a biztosító társaságok felé, és az ügyfél igényeit közvetíti. Az alkuszt a biztosító fizeti, így teljesen díjmentes az ügyfél részéről. Kizárólag olyan személy végezhet biztosítás közvetítői tevékenységet, aki szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nyilvántartásában.

Kötelező a biztosításközvetítők továbbképzése Pénzügyminisztériumi rendelet alapján. A PSZÁF által vezetett Biztosítás közvetítői regiszterbe csak azok a biztosításközvetítők jegyezhetők be, akik rendelkeznek az államilag elismert biztosításszakmai szakképesítéssel, felsőfokú végzettséggel, hatósági biztosításközvetítői vizsgával rendelkeznek.

A hatósági képzésre a jelentkezés feltétele az érettségi vizsga, minimum 10 év szakmai tapasztalat biztosításközvetítői tevékenységű társaságnál, vagy érdek-képviseleti szervezetnél.

A biztosítási alkuszoknak 3 szintje különböztethető meg. Vannak azok a személyek, akik egy adott biztosító termékcsoportjával foglalkoznak, ezeket egyszerűen ügynököknek, biztosításközvetítőknek nevezzük. A következő csoportba tartoznak az úgynevezett többes biztosításközvetítők. Ők a biztositoktól függenek és több biztosító termékét kínálják. A harmadik csoportba tartoznak az úgynevezett alkuszok, akiknek a megbízója nem biztosító társaság, hanem az ügyfél.

A másik különbség hogy az alkuszok igyekeznek lefedni a teljes biztosítási piac kínálatát, nem egy vagy néhány biztosító termékcsaládját kínálják. Az ügyfél érdekeit képviseli az alkusz, nem a biztosítóét. Az alkusz az ügyfél érdekeit szem előtt tartva, képviseli annak érdekeit a biztositok felé. Ez a megbízásos jogviszony ügyfél és alkusz között egyöntetű nyilatkozat megtétele után jön létre.

Ekkor kezdődik az alkusz munkája, feladata az ügyfél igényeinek felmérése, ennek kielemzése, ezután megkeresni a biztositok termékpalettáján azt a terméket, amely ezeket az igényeket a legjobban lefedi. Miután összeállította a lehető legkedvezőbb ajánlatát, ismerteti azt a megbízóval. Ahhoz hogy az ügyfél alapos döntést hozzon meg kell, adjon neki minden tájékoztatót, segítséget, tanácsot. Legjobb tudása szerint köteles végezni a munkáját betartva a biztosításokra vonatkozó szabályokat.

Mi is a vagyonszerzési illeték?

Új vagy használt gépjármű vásárlás esetén találkozunk ezzel az illetékkel, amelyet köteles befizetni minden olyan személynek, aki valamilyen gépjárművet vásárolt függetlenül attól, hogy új vagy használt gépjárművet vásárolt.

A törvény értelmében gépjárműnek minősül minden olyan szállító vagy vontató eszköz, jármű amelyet saját erőgép hajt.

Ez az illeték, sokak szerint adó, jelentős bevételt hoz az állami kasszába, milliárd forintos nagyságrendben, viszont az eredeti elképzelések alapján nem ezért volt létrehozva, hanem a feketekereskedelem visszaszorítására szolgál, persze ettől függetlenül mindenkinek be kell fizetnie, függetlenül attól, hogy rendes kereskedő vagy éppen feketén kereskedő személy. Ez az illeték minden esetben érvényes, úgy a külföldről behozott autók esetében, mint a belföldön vásárolt autók esetében is érvényes. Még az autó, motorkerékpár átírását megelőzően kell befizetni, e nélkül nem lehet átíratni a gépjármű tulajdonjogát. A törvény utoljára 2014 -ben módosult, azóta a használt autók után is bekell fizetni az illetéket.

A vagyonszerzési illeték mértéke:

Az illeték mértékének kiszámításánál számos tényezőt vesznek figyelembe, ilyenek például a gépjárművek életkora, teljesítménye. Pótkocsik esetén a pótkocsi össztömegét veszik figyelembe. A nagyobb teljesítményű járművek esetén ez az illeték több ezer forintra tehető. Minél nagyobb az életkora a járműnek annál inkább csökken az illeték mértéke. Abban az esetben, ha a gépjárművet örököltük, ez az illeték mértéke megduplázódik a vagyonátruházási törvény értelmében. Vannak ez alól is persze kivételek, de ebbe nem szeretnénk belemenni, mivel az ezt szabályozó törvény eléggé részletes és külön kitér a speciális esetekre.

A hajtómotoros járművek esetén nem kell kifizetni ezt az illetéket.

A járművek teljesítménye négy részre van osztva: 0 –tól 40 kilowattig, 41 – 80 kw, 81 – 120 kw és 120 kilowatt felett.

A járművek korát pedig 3, 8 és 8 év feletti kategóriákra osszák. A vagyonszerzési illeték összegeit a következő táblázatban részletezzük, ezek az adatók érvényesek a 2018 -as évre:

Gépjármű teljesítménye KW ( kilowattban)Gépjármű kora 0 – 3 évGépjármű kora 4 – 8 évGépjármű kora 8 év felett
0 – 40550 ft/kw450 ft/kw300 ft/kw
41 – 80650 ft/kw550 ft/kw450 ft/kw
81 – 120750 ft/kw650 ft/kw550 ft/kw
120 felett850 ft/kw750 ft/kw650 ft/kw

Abban az esetben, ha a gépjármű nyilvántartásában az autó teljesítménye lóerőben van megadva, át kell konvertáljuk kilowattra vagyis a lóerőt elosszuk 1.36 –tal, majd az eredményt felfele kerekítjük.

Egy átlagos használt autó esetén ez az érték 30000 és 50000 forint közötti értékre tehető viszont új, nagy teljesítményű autók esetén ez az érték százezer forint feletti értéket is elérheti.

Fontos megjegyezni, hogy az elektromos hajtómotorral rendelkező gépjárművek esetén nem kell ezt az illetéket megfizetni, ez ösztönzően akar hatni a környezetkímélő gépjárművek elterjedésére.

Lízingelt járművek vagyonszerzési illeték kötelezettsége:

Ebben az esetben meg kell különböztessük a lízingügyletek fajtáit: operatív lízing és pénzügyi lízing. A pénzügyi lízing lehet: zárt végű és nyílt végű lízing. A zártvégű pénzügyi lízing esetében a gépjármű tulajdonjoga általában az utolsó törlesztő részlet után átkerül a lízingbe vevő  tulajdonába. Ezért a vagyonszerzési illetéket már a szerződés pillanatában be kell fizetni. 

A nyílt végű lízing esetében csak az illeték 25% -át kell megfizetnie a lízingbe vevőnek a szerződés pillanatában, viszont ha a lízing végén, a vevő úgy dönt, hogy megszerzi a jármű tulajdonjogát, akkor ki kell fizetnie az illeték hátralévő részét, vagyis a maradék 75% -ot.

A gépjárműadó 1992 óta létezik Magyarországon, amelynek a befizetését törvény kötelezi. A gépjárműadó bevezetésének egyik célja, hogy az önkormányzatok a közterheket arányosabban tudják elosztani a különböző motorizációs teljesítményű gépjárművek között.

Ez az egyik olyan adónem, amely a legtöbb bevételt jelenti az önkormányzatoknak, ugyanakkor a napról napra növekvő számú gépjármű jelentős terhet is ró a közúti infrastruktúrára, ezért nagy előszeretettel szokták évente növelni. A múltban ezt az adónemet inkább súlyadóként emlegették, ugyanis egészen 2007 -ig a gépjárműadó alapja a járművek legnagyobb megengedett össztömege volt.

A törvényalkotók rájöttek, hogy nem a legigazságosabb a gépjárműveket a súlyuk alapján megadózni, figyelembe kell venni a gépjármű környezetre gyakorolt káros hatásait is, ezért áttértek a motor teljesítményre, vagyis az adó értékét a forgalmi engedélybe bevezetett KW (kilowatt) határozza meg.

Abban az esetben, ha az autó törzskönyvében lóerőben van megadva a teljesítmény, akkor átkonvertálják, vagyis a lóerő / 1.36 egyenlő a kw –tal. Vannak kivételek is, amelyeknél másként számolják a gépjárműadót, pl. a nyerges vontató, az autóbusz, lakókocsi, pótkocsi esetében, a gépjármű súlyát veszik figyelembe.

Gépjárműadót fizetni kötelező: minden olyan gépjármű tulajdonosnak, használónak, akinek járműve Magyarországon van beíratva, magyar rendszámmal rendelkezik, továbbá vannak különleges esetek is, mint pl. a külföldön nyilvántartott teher gépjárművek, amelyek Magyarországon közlekednek. Abban az esetben, ha a nyilvántartás szerint több tulajdonosa van a gépjárműnek, az a személy köteles az adó megfizetésére, akinek a neve szerepel a forgalmi engedélyben.   

Az ideiglenes rendszámú járművek eseten az fizeti a gépjárműadót, akinek a nevére az iratokat kiállították. Manapság már a gépjárműadót otthonról, banki átutalással is megtehetjük, a szükséges lépéseket megtaláljuk az önkormányzat honlapján.

Az új gépjárművek esetén az adókötelezettség a forgalomba helyezést követő hónappal kezdődik. Az adókötelezettség megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a gépjárművet eladtuk. Ha a gépjárművet eladtuk, és az új tulajdonos nem jegyezteti be a tulajdonjog átadását, az adót továbbra is mi kell befizessük. Azért, hogy ez ne így legyen, a régi tulajdonosnak kötelezettsége a jármű eladást követően nyolc napon belül jelezni az adásvételt a Járműnyilvántartó hatóságoknak.

A gépjárműadót az Önkormányzatok a Járműnyilvántartó hatóság közlése alapján írják elő, majd ugyancsak ez alapján szüntetik meg, tehát nincs részünkről bevallási kötelezettségünk feléjük.

A gépjárműadó bejelentési kötelezettségei: ha a gépjárművet ellopják, ebben az esetben a kérelemmel szüneteltetni fogják az adót.

A gépjárműadó kiszámításánál még figyelembe veszik a gépjárművek gyártási évét, eszerint a következő szabály érvényesül:

 • Az új járművek 0 – 3 éves korban 345 Ft / Kw
 • 4 – 7 éves járművek esetén 300 Ft / Kw
 • 8 – 11 éves gépjárművek 230 Ft / Kw
 • 12 – 15 évesek 185 Ft / Kw
 • 16 éves és ezt meghaladó gépjárművek esetén 140 Ft / Kw gépjárműadót fizetnek

Gépjárműadó befizetése alól felmentést kaphatnak a súlyos mozgáskorlátozott, vagy fogyatékkal élő személyek, vagy a mozgáskorlátozottakat, fogyatékos személyeket rendszeresen szállító, közös háztartásban élő hozzátartozók. A adó mentességet az 1991 évi, LXXXII törvény szabályozza, amely szerint csakis 1 darab maximum 100 KW teljesítményt nem meghaladó gépjárműre lehet kérni.

A gépjárműadó egy évre szól, de a kifizetést felosszák két félévre, amelyet mindig az adott szemeszter harmadik hó 15 -ig kell befizetni. Ha ezt elmulasztottuk, az önkormányzat büntető kamatot számol fel.

Az életbiztosítást két nagy csoportra osszuk, egyik a kockázati életbiztosítások és a megtakarításos életbiztosítások. Az általános elmélet szerint az életbiztosításban a halálnak a biztosítási időtartam alatti be vagy be nem következése a biztosítás alapja. Azonban ezek a konstrukciók legtöbbször nem csak életbiztosítási, hanem baleset és betegségbiztosítási elemeket is tartalmaznak Az életbiztosítás tágabb értelemben a biztosított életében bekövetkező eseményekhez kapcsolódik. Ilyen esemény pl. bizonyos életkor elérése, gyermekszülés, nyugdíjazás stb. A biztosító köteles kifizetni a biztosítási összeget a biztosítási esemény bekövetkeztekor. A biztosító szerződéskötéskor szabadon állapodhat meg a vele szerződő féllel a biztosítási összeg mértékéről.

Kockázati életbiztosítások

A kockázati életbiztosítások tulajdonsága, hogy csak káreset bekövetkeztekor fizet (halál, baleset stb.). Kockázati életbiztosításról akkor beszélünk, amikor a biztosító kötelezettséget vállal a szerződő fél díjfizetése ellenében, hogy ha a biztosítás időtartamán belül a biztosított meghal, akkor egy előre meghatározott összeget a biztosító kifizet egy előre kiválasztott kedvezményezett személynek. Abban az esetben, ha a szerződő fél életben van a tartam lejártakor, akkor a biztosítás megszűnik kifizetés nélkül, vagyis ha nem következik be káreset. Ezen biztosítási forma biztosítsa, hogy ne kerüljenek szorult anyagi helyzetbe a kedvezményezett túlélők, pl. a biztosított esetleges adóssága ne sodorja nehéz helyzetbe az örökösöket. Hitelfedezeti életbiztosításként is felhasználható a kockázati életbiztosítás. A kockázati biztosítás kifizetése segítség lehet pl. temetési és örökösödési költségekre. A kockázati biztosítás speciális fajtája az életre szóló biztosítás, amely a biztosított hátra lévő életére szól és így kifizetéssel szűnik meg. A kockázati életbiztosítást egészségi és életvédelmi célból kötik.

Elérési biztosítás

A kockázati életbiztosítás egyik formája az elérési biztosítás, amikor kötelezettséget vállal a biztosító, hogy a biztosítási összeget kifizeti a szerződött félnek vagy egy kijelölt személynek akkor, ha az életben van a biztosítási időtartam lejártakor. A csoportos életbiztosítás az egyik alcsoportja ennek a biztosításnak, amikor egy közösséget biztosítanak. Általában vállalkozások kötik a dolgozóikra. A kockázati életbiztosítás akkor ajánlott, ha váratlan események ellen akarjuk biztosítani magunkat, pl. családot tartunk fenn, vállalkozásunk van, magas összegű hitelünk van.

Vegyes biztosítás

A vegyes biztosítás egyik leggyakoribb biztosítási forma, amely ötvözi a kockázati és elérési biztosítást. A biztosított esemény a biztosítás lejártakor a biztosított személy életben léte vagy a biztosítási időtartam alatt bekövetkező haláleset. Ha életben van a biztosított személy a biztosított tartam lejártakor, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a nyereséggel együtt. Ha a biztosított meghal a biztosítási időtartam alatt, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a nyereséggel együtt.

A hosszútávra szóló biztosításnál a befektetési eredménynek fontos szerepe van. Az eredményességet nem lehet előre kiszámítani, erre nem kapunk garanciát a biztosítótól.

A befektetési eredményesség átláthatóságánál meg kell ismerni a befizetett díj sorsát. A biztosító a díj egy részét elvonja, mely költségrész általában nem ismert az ügyfelek számára. Egy kisebb része a megmaradó díjrésznek az egész veszélyközösségben bekövetkező halálesetek kifizetésére megy el, a nagyobbik díjrészt azok a biztosított személyek kapják, meg akik a biztosítási időtartam lejártakor életben vannak. Ezeket a díjrészeket fekteti be a biztosító az életbiztosítási díjtartalékból. A biztosító feltételez egy hozamot az életbiztosítási díj kiszámításakor, amit biztosan el fog érni és így számítja ki a szolgáltatás mértékét. A hozam mértéke általában megismerhető a biztosítási feltételekből, amelyet technikai kamatlábnak nevezünk. A vállalt szolgáltatást ki kell fizetnie a biztosítóknak akkor is, ha a garantált szinttől elmarad a befektetési eredmény. A biztosító visszajuttatja a befektetési eredmény nagyobb részét a veszélyközösségnek, saját költségeire és a nyereségére megtartja a kisebbik részét.

A biztosítás feltételei

Az ügyfélnek ismernie kell a biztosítás feltételeit tartalmazó szabályzatot. Kell figyelni arra, hogy a kockázati életbiztosítás milyen káreseményre vonatkozik és mikor térit. Milyen ellátás biztosítását vállalják betegségek esetén. Szerződés aláírása előtt nagyon körültekintőnek kell lenni és szakértőhöz fordulni. Megtakarításra nem alkalmas a kockázati életbiztosítás, ennek célja, hogy baj esetén biztosítékot adjon. Ha a jövőnket szeretnénk megalapozni, nyugdíj elő takarékosság, szabadon felhasználható alap létrehozása a cél akkor a kockázati életbiztosítások helyett válasszuk a megtakarításos életbiztosításokat.

Megtakarításos életbiztosítások

A megtakarításos életbiztosítások tulajdonsága, hogy a befizetést havonta vagy évente lehet végezni. Ez a megtakarításra szolgáló biztosítás. modern biztosítások előtt a nem nagyon kedvelt vegyes életbiztosítások voltak. Ezen biztosítások hátránya volt, hogy a biztosító a legmagasabb haszon érdekében kötelezettséget vállalt egy fix összeggel, amit a futamidő lejáratakor teljesített.

Két fő megtakarítási formát különböztetünk meg, egyik a rövid távú megtakarítások, a másik a hosszú távú megtakarítások.

A rövid távú megtakarítások biztonságot jelentenek arra az esetre, ha valamilyen előre nem számított rossz dolog történik. Ez a biztonsági tartalék segít egy munkahely elvesztése esetén, betegség vagy baleset utáni kedvezőtlen helyzetben. A rövid távú megtakarítás bármikor hozzáférhető kell, legyen, ennek nagysága egy család 8-12 havi bevételével kellene, egyenlő legyen.

A hosszú távú megtakarítások minden 10 évnél hosszabb időre indított öngondoskodási formák.

A megtakarításos biztosításnál is van valamilyen védelem halál esetén, de itt a befektetés dominál. Mi határozzuk meg a befizetendő havi díj összegét, és hogy milyen eszközalapba fektessék be a pénzünket. A megtakarítási életbiztosítás is egy befektetés melyet pénzünk gyarapítása érdekében kötünk. Különböző befektetési alapok vannak e biztosítások mögött különféle értékpapírokkal. Egy befektetési alap magába foglalhat különböző értékpapírokat, pl. kötvényt, részvényt, pénzpiaci alapot, állampapírt. Egy befektetési alapban lehet több száz vagy ezer értékpapír is. Mindegyikről meg lehet nézni hogyan teljesített az elmúlt időszakban. Lehet választani, hogy milyen iparágba vagy vállalkozásba fektetünk, pl. autóipar vagy gyógyszeripar, bármibe fektethetünk, amiben fantáziát látunk.  A pénz nem egyetlen területre helyeződik, és így nagymértékben csökken a kockázat, mert a kockázatos és kevésbé kockázatos befektetési területek kiegyenlítik egymást, ezt, ha lehet, pozitív irányba toljuk. Ez a tőzsdei részvényvásárlásnál jóval biztonságosabb. Egy életbiztosításnak befektetési célja is van, itt a befektetési alapokon van a hangsúly. Vannak azonban különbségek, mert változó a kockázati besorolás a bennük lévő értékpapíroktól függően.

Meg kell nézni azt is, hogy az adott életbiztosításnál mekkora költséget vonnak le és hogy kimutatják-e ezeket. A biztosítóknak közzé kell tenniük minden költséget, egységesek lettek a költségek elnevezései is. Te döntöd el a kockázati díj mértékét is a megtakarításos életbiztosításnál. A kockázati díjrészt a minimumra csökkentheted, ha szeretnéd a befizetett pénzed nagyobb százalékát befektetésre fordítani. Azt is meg lehet tenni, hogy a befizetett összeget majdnem egészen befektetésre fordítjuk, és külön kötünk egy kockázati életbiztosítást. A megtakarításos életbiztosítás akkor is megoldás, ha szeretnénk könnyen hozzáférhető pénzösszeget, de nem vagyunk megelégedve a banki kamatokkal. Egy eseti számlán el lehet helyezni pénzt, amihez bármikor, hozzáférhetsz, ami ugyanúgy kamatozik, mint a fő megtakarítás.

Befektetési életbiztosításnál

 A befektetési életbiztosításnál a szerződő félnek lehetősége van megválasztani, hogy milyen típusú befektetésekbe helyezze el a biztosító az általa befizetett díj egy részét. A biztosítók létrehoznak különböző várható megtérülésű és kockázatú eszközalapokat melyekből a szerződő fél választhat kedve és tetszése szerint. A befektetési életbiztosításoknál a biztosító nem vállal hozamgaranciát a befektetésekre,az is megtörténhet ,hogy befektetéseink értéke csökkenni fog. szerződési feltételekben a biztosító meghatározza a konstrukció költségeit.

Kiegészítő biztosítások

A kiegészítő biztosítások további kockázatokra nyújtanak védelmet. Ez lehet további szolgáltatás biztosítása baleseti halál esetén a haláleseti szolgáltatáson felül, baleset utáni szolgáltatás korházi ápolás, műtét, rokkantság esetén. Akár betegség miatt bekövetkező műtét, rokkantság, korházi ápolás esetén, kritikus betegségek bekövetkeztekor járó szolgáltatások, ilyenek az infarktus, rák.

A piaci helye és rendeltetése mindkét termékcsaládnak megvan. Személy szerint kell eldönteni, hogy melyik megfelelő céljainknak és preferenciáinknak, ezért kell tisztáznunk, hogy miért, kötünk biztosítást, biztosítani akarjuk magunkat és hozzátartozóinkat vagy szeretnénk inkább befektetni, megtakarítani. Mérjük fel biztosítási igényeinket a szolgáltatással szemben, valamint, hogy milyen terhet vagyunk képesek elviselni.

A következő szempontok tisztázása után válasszuk ki a megfelelő formát a sok termékkonstrukció közül.

Várható-e munkaképtelenné válás a családban, esetleg egy családtag halála, ezen események bekövetkeztének valószínűsége, mekkora a kockázat mértéke, pl. a biztosított milyen fokozatú veszéllyel járó munkát végez?

Megjósolható-e jelentősebb kiadás a családban, pl. gyermekszületés, házasságkötés?

Várható-e tartós eseményt okozó változás a család anyagi helyzetében, például a nyugdíjazás?

Biztosítási célra milyen összeget tudunk havonta ráfordítani?

Mindig tanulmányozzuk át a biztosításban szereplőszerződési feltételeket és kérjük szakember segítségét, ha valamit nem értünk, ismerjük meg a számunkra nem tisztázott biztosítási fogalmakat.

A szerződés megkötése előtt a biztosító kötelező módon beszerzi írásbeli nyilatkozatunkat, hogy megkaptuk a részletes tájékoztatást a biztosítási szerződés jellemzőire és a biztosító adataira vonatkozólag. E tájékoztatónak tartalmaznia kell a biztosító mentesülésének a szabályait, szolgáltatásainak a feltételeit, a szerződésben lévő kizárásokat és minden a szokásos gyakorlattól eltérő feltételt.

Amikor hitelfelvételen gondolkodunk, bizony feltesszük a kérdést, mi lenne a családommal, ha esetleg engem baj érne. A házastársnak valoszinüleg elég a gyereknevelés nemhogy még a hitelt is fizetni tudná. Itt adódik a megoldás, hitelfedezeti biztosítást is köthetsz a jelzáloghiteled mellé és akkor a biztosító átvállalja a hitelfizetést.

A hitel futamideje alatt, ha nem történik káresemény, akkor nem kapunk vissza belőle semmit, mert kockázati biztosításról van szó. Abban az esetben, ha kár történik, a hitel visszafizetését a biztosító átvállalhatja egészben vagy részben.

Rokkantság esetén az egyes biztosítók különböző egészségkárosodási szintektől térítenek. Figyelembe kell venni, hogy haláleseti térítésnél van-e kikötés baleseti, közlekedési vagy természetes halál esetére. Általában a biztositok a teljes fennmaradó hitelt törlesztik halál vagy rokkantság esetén.

A térítési összeg nem haladhatja meg a hitel összegét. A hitelösszegtől függ a biztosítási díj mértéke, valamint attól, hogy a fedezeti csomag mire terjed ki, milyen biztositok választunk, mennyire széleskörű szerkezetben gondolkodunk. A biztosítási díjat általában a teljes hitelösszeg százalékában adják meg, de van ahol a még hátralévő tőketartozás összegéből számolnak a biztositok.

Vannak biztositok ahol különböző szintű vizsgálatot kérhetnek, így határozzák meg a hitelt igénylő egészségi kockázatának szintjét. A biztosító, ha úgy állapítja, meg hogy magas a kockázat akkor meg is tagadhatja a szerződéskötést. Ha a hitelkonstrukció kötelező feltétele a hitelfedezeti biztosítás, akkor a pénzintézet megtagadhatja a hitel megadását.

A hitelbiztosítás egy biztosítási forma, mely a hitelezésből származó károk, kockázatok fedezetére szolgál. Az ügyfél halála vagy munkanélkülivé válása esetén a biztosító fizeti ki a hitelt, ezáltal biztosítva van az ügyfél is és a hitelt adó intézmény is.

A hitelfedezeti biztosítás a hitelintézet által követelt biztosítási szerződés mely a tartozás biztosítékául szolgál. A biztosított már a szerződés megkötésekor a biztosítási szolgáltatást a hitelezőre engedményezi, mindig a biztosított az adós.

Magyarországon sok olyan család van, akik otthonukra, ingatlanukra hitelt vettek fel. A hitelidőszak tartama alatt a biztosítás fedezetül szolgál a kockázatok, esetleges károk tekintetében. Amikor az adós, ügyfél fizetésképtelen akkor jól jöhet egy biztosítás, amikor a biztosító fizeti a hitelrészletet. Egy ilyen biztosítás a legnehezebb helyzetekben biztos segítséget nyújt,de nem fedez minden fennakadást ugyanis a bankok különféle hitelbiztosítás szerkezeteket kínálnak. Ezek a biztosítási szolgáltatások bármely esetben használhatóak, nem csak jelzáloghitel esetén, így a biztosítás védelmet nyújt átmeneti munkanélküliség, rokkantság esetére.

Minden esetben az adós a biztosított fél, ezért a hitelfedezeti biztosítás biztosítékul szolgál úgy a magánszemély, mint a pénzintézet számára, mert a szerződéskötés pillanatában a biztosított a szolgáltatást a hitelezőre engedményezi.

Két fajtája létezik a hitelfedezeti biztosításnak, ezek az egyéni és csoportos módozat. Abban az esetben mikor csoportos fajtáról beszélünk, az történik, hogy a lakás vagy jelzáloghitelt nyújtó pénzintézmény egyenesen a biztosító társasággal köt szerződést, ahol szerepel a haláleset, rokkantság, mint kockázati tényező. A másik esetben, amikor a hitelt felvevő személy és a biztosító között történik a szerződéskötés akkor egyéni hitelfedezeti biztosításról beszélünk. Ebben az esetben bármilyen okból bekövetkező halálesetre kiterjed a kockázati védelem. A hitelfedezeti biztosítás értelmében, ha bekövetkezik az adós halála, akkor a biztosító rendezi a tartozást a hitelt nyújtó bank, pénzintézet felé.

A biztosítással járó kötelezettségnek, feltételeknek utána kel nézni a hitelkonstrukció kiválasztásánál, kötelezettség pl. költségek, díjak a feltételek lehetnek pl. biztosított feltételek, futamidő, kivételek. Ezen kötelezettségek, feltételek  megismerése megdrágíthatja , megnehezítheti a korábban kedvező feltételűnek gondolt hitelt.

A munkanélküliség széles körben van jelen függetlenül munkahelytől, végzettségtől. A munkanélküliség alakulását megfigyelve adódik a kérdés, mit tehetünk, ha megszűnik a jövedelmünk. Ebben a felgyorsult világban láthatjuk, hogy nem biztosak a munkahelyek. Erre az esetre Magyarországon is létezik egy biztosítási megoldás, amit kevesen ismernek és nincs azon a szinten elterjedve, mint Nyugat-Európában, habár ugyanolyan lehetőség, mint a vagyonbiztosítás és életbiztosítás.

A munkanélküliségi biztosítás egy lehetőség arra az esetre, ha önhibánkon kívül megszűnik a munkaviszonyunk. A biztosítás nem csak munkanélküliség esetén, hanem egy betegség vagy baleset bekövetkeztekor, vagy tartós munkaképtelenség esetén is életbe lép.  Munkanélküliség esetén a biztosítás fedezetet nyújt baleseti halálra, munkanélküliségre, rokkantságra, táppénzre. Azért hogy megérje elindítani egy ilyen csomagot bizonyos feltételeknek, kell megfelelni.

A munkanélküliség-biztosítás igénybevételét bizonyos körülmények nehezítik, mint például a határozott idejű munkaszerződés, a nem megfelelő életkor és egyéb feltételek. Ilyen feltétel például a 22 és 54 év közötti életkor.

Minimum egy éves munkaviszonnyal és magyarországi lakóhellyel kell rendelkezni. Egy másik feltétel hogy a munkáját elveszítő biztosított személy regisztráljon a munkanélküli hivatalban. A munkanélküli hivatal határozatát követően a 61. napon megkezdődhet a szolgáltatás teljesítése a biztosító részéről. Van például egy türelmi idő, általában pár hónap, amíg a biztosítás aktívvá válik. Ha 2-3 héttel a biztosítás elindítása után balesetet szenvedünk, akkor nem érvényes a biztosítás, 5-6 hónappal később már igen.

A munkanélküliségi biztosítás ajánlott minden felelős családfenntartónak, a családja biztonságának érdekében. Ha ön regisztrált álláskereső az állás elvesztését követően a biztosítás révén kiegészítheti a munkanélküliségi járadékot az ön által választott 50 ezer 250 ezer forint közötti összeggel, a szerződéskötéskor választottak függvényében.

A szociális ellátások, így a munkanélküli járadék is, jelentősen át lett alakítva az állam részéről. Ha valaki 360 napot dolgozott, akkor 36 napig jogosult az álláskeresési járadékra. Ha viszont valaki 3 éven keresztül folyamatosan dolgozott, akkor 90 napig kapja a járulékot. Az álláskeresési járadék összege 4 naptári negyedévre visszamenőleg kiszámított bruttó fizetés átlagának a 60 százaléka lesz.

Ha több munkaadóval volt munkaviszonyban az álláskereső a vizsgált 4 negyedév alatt, esetleg vállalkozói tevékenységet folytatott, az összes munkaadótól kapott bér átlagából számítják ki az álláskeresési járadék összegét. A járadék azonban nem lehet magasabb a minimálbérnél. Ha letelik a jogosultsági időés az álláskereső nem tudott elhelyezkedni, vagyis nem talált munkát akkor nem kapja tovább a járulékot. Mint látszik, az álláskeresési járulékból nem igazán lehet fenntartani egy családot, ezért aki nem szeretne, ilyen helyzetbe kerülni az aktív munkaévei alatt kell, hogy öngondoskodjon.

A biztosítok megvizsgálják, hogy az igénylő milyen vállalatnál dolgozik, hogy mennyi az esélye annak, hogy hat hónap után (álláselvesztés esetén a biztosított ennyi idő múlva kapja meg a havi juttatást) a munkavállalót elbocsátják. Korábban csak hitelekhez kapcsolódóan volt elérhető ez a biztosítás.

A bankok szükségesnek látták, hogy védjék ügyfeleiket betegség, haláleset, munkanélküliség esetére, hogy biztosan visszakapják a pénzüket. A munkanélküliségi biztosítások többsége hitelkonstrukció keretén belül létezik, de van szabad felhasználású biztosítás is, amely bármire elkölthető.

 A munkanélküliség-biztosítás kártérítése esetén nem kell adót fizetni a bevételből, hiszen az nem minősül jövedelemnek. Vannak azonban nekünk is kötelezettségeink a biztosítás megkötése után. Ha változás történik, a munkaviszonyunk vagy személyes adatainkban azt a biztosítóval azonnal kell, közöljük. A biztosításnak köszönhetően munkahelyünk elvesztése után is közel azonos életminőséget biztosíthatunk.

A lakásbiztosítás mára már mindenkinek nagyon ajánlott, ugyanis az ingatlanok, ingóságok értéke napról napra emelkedőben van és egy nem várt esemény, kár bekövetkezte esetén a javaink le lesznek biztosítva. Számos országban már kötelezővé tették a lakásbiztosítást.

Függetlenül, hogy saját házban vagy bérelt ingatlanban lakunk mindkét esetben megköthetjük a biztosítást.

A lakásbiztosítás alapfedezete általában a következő kockázatokra terjed ki:

 • Természeti katasztrófák: villámcsapás, árvíz, csőtörés, vihar, hó nyomás, földrengés, földcsuszamlás, jégverés, sziklaomlás, fa -idegen tárgy rádőlése
 • Emberi mulasztás által bekövetkezett károk: robbanás, tűz, jármű ütközése, esetleg légi jármű ütközése, rázuhanása az ingatlanra
 • Betörés, rablás esetleg vandalizmus

Kiegészítő fedezetek lehetnek:

 • Kárenyhítés költségei, törmelékeltakarítás, helyreállítási munkálatok
 • Baleset biztosítás, felelősségbiztosítás
 • Személyes okmányok beszerzése, bankkártya pótlása
 • Szigetelési hibák javítása, esetleges zárcsere költségei, indukciós hatás
 • Ideiglenes lakás bérleti díja, elmaradt bérleti díj

Érdemes kiegészítő fedezetként a felelősségbiztosítást is megkötni, ugyanis magán emberként, bármikor kárt okozhatunk másoknak, és így a biztosító átvállalja annak a kártérítését a biztosításban megjelölt keretösszegig.

A fent említett fedezetek egy átfogó keretet nyújtanak a lakásbiztosításról, azonban fontos alaposan megvizsgálni a szerződést mielőtt aláírnánk, hogy a biztosítás valóban kiterjed e minden javunkra, nyújt-e elegendő fedezetet. A lakások, vagyontárgyak értékének a megállapítása az egyik legfontosabb feladat, ezért a legegyszerűbb módszer, ha megnézzük a vagyontárgy piaci értékét. Ha nem vagyunk biztosak, hogy jól megállapítottuk a vagyontárgyak értékét, felbérelhetünk egy vagyonértékelőt is, ebben az esetben kapcsoljuk az értékelést a kérésünk mellé. A kár rendezésekor a legtöbb probléma abból adódik, hogy a vagyontárgyak értéke nem volt megfelelően megállapítva.

Érdemes mindig az aktuális árakhoz igazítani a fedezet értékét, ugyanis nem biztos, hogy ugyanannyiból felépíthető egy lakás, mint amennyiből annak idején készült. Ha a vagyontárgy értékét alacsonyabbnak állapítottuk meg a reális értéknél, egy esetleges kár esetén a biztosító ennek arányában fizet, kerüljük el tehát az alulbiztosítást. Ezért ajánlott legalább kétévente újra felülvizsgálni a lakásbiztosítást, ez alatt az árak változhatnak is. Az interneten található biztosítási kalkulátorok segítséget nyújtanak az információszerzésben, esetleg összehasonlíthatjuk a különböző biztosító társaságok árait. A jól kiválasztott biztosítás biztonságot nyújt, megvéd egy esetlegesen bekövetkezett kár esetén, hogy ne kelljen mindent a nulláról kezdeni.

A lakásbiztosítást a következő típusú ingatlanokra, ingóságokra lehet kötni:

 • Épületekre, családi házakra, lakásokra
 • Albérlőként is köthető biztosítás a bérlett ingatlanra és a benne lévő ingóságokra
 • Melléképületekre: hétvégi házakra, vidéki tanyákra, garázsokra, medencékre, tanyákra
 • A háztartáshoz tartozó ingóságokra: bútor, függöny, ruhanemű, elektromos berendezések stb.
 • Nemesfémek: arany ékszerek, drágakövek
 • Különböző gyűjtemények: bélyeg, érme, művészeti alkotások stb.

A lakásbiztosítás keretein belül a biztosító társaságok nagy részénél nem köthető biztosítás a felújítás alatt álló épületekre, illetve az újonnan épülő épületekre. Ebben az esetben köthető az úgynevezett építés-, szerelés biztosítás.

A különböző vagyontárgyak esetén a biztosító egy bizonyos értékhatárig vállalja be a biztosítás értékét, ez nagyban függ, hogy használunk-e valamilyen védelmi rendszert, pl. kamerát, riasztót, széfet.

A lakásbiztosítás szerződője bárki lehet, akinek érdekében áll az ingatlan megóvása és kifizeti a biztosítás díját. A biztosítottak azok a személyek lehetnek, akik név szerint szerepelnek a biztosítási szerződésben. Abban az esetben, ha az ingatlan jelzáloggal rendelkezik, akkor meg kell jelölni a szerződésben a kedvezményezettet, vagyis az intézetet, amely nyújtotta a hitelt. Itt a bank már hitelfelvételkor kötelezi az ügyfelet, hogy kössön lakásbiztosítást, azonban megjegyezendő, hogy nem kötelező a bank által felajánlott biztosítás elfogadása, ha találunk számunkra előnyösebb szerződést, az is megfelelő.

Az ügyfélnek is vannak kötelességei a szerződés alapján: minden nem kívánt esemény, kár bekövetkezése esetén, 2 napon belül a biztosító társaság tudomására kell hozza a részleteket. Ajánlott bizonyítékokat gyűjteni, kamerás felvételek, fotók készítése a helyszínen. A helyreállítási munkálatokat addig nem szabad elkezdeni, amíg nem jött a kárfelmérő. A kár esemény függvényében minden esetben értesíteni kell a hatóságokat, természeti katasztrófa esetén a tűzoltókat, rablás, betörés esetén a rendőrséget. Abban az esetben, ha tüzet már sikerült eloltani, úgyis értesíteni kell a tűzoltóságot. A megmaradt ép vagyontárgyakat pedig érdemes megmenekíteni. Ezek az alapvető lépések, amelyeket kötelező betartani, hogy biztos legyen a kártérítés a biztosító részéről. A biztosító társaságnak pedig kötelezettsége 5 napon belül a helyszínre menni és felmérni a keletkezett kárt.

Abban az esetben, ha a biztosítási kötvény megérkezése előtt történik a káresemény, a lakásbiztosítás akkor is érvényes, ugyanis ha a biztosító társaság írásban nem utasította el az ajánlatot, a beérkezést követő 15 napon belül, a biztosítás érvényes.

A keletkezett kár rendezése érdekében az ügyfélnek kötelező bemutatnia a következő iratokat:

 • Tűz esetén a tűzoltóság határozatát
 • Betörés, lopás, rablás esetén a rendőrségi, esetenként a bírósági végzés határozatát
 • Tulajdoni lap bemutatása

A biztosító abban az esetben mentesül a kár kifizetése alól, ha terrorcselekmény történt, vagy háború, lázadás, felkelés, robbanás történt. Ugyancsak mentesül a biztosító a kifizetés alól, ha tudomást szerez, hogy elmaradtak a karbantartási munkálatok, kötelező ellenőrzések, amik miatt bekövetkezett a nem kívánt esemény, vagy ha a biztosított hozzátartozója, esetleg egy általa megbízott személy szándékosan végezte a rongálást vagyis kiderül, hogy csupán a biztosítási összegre pályáztunk..

Abban az esetben, ha eladtuk a lakást, az adásvételi szerződés másolatát el kell juttatni a biztosító társaságnak, és ezáltal megszűnik a szerződés. A biztosítási összeg hátralévő részét a biztosító társaság visszautalja az ügyfélnek.

A lakásbiztosítás felmondható semmi indoklás nélkül, amennyiben a szerződés lejárta előtt 30 nappal, írásos formában jelezzük a biztosító társaságnak. A felmondásnak tartalmaznia kell a biztosított lakcímét, személyi adatait, a biztosítási okirat számát és azt a dátumot, amikor a biztosítás lejár, ezt lehetőleg ajánlott küldeményben küldjük el, hogy biztosan célba érjen. Vannak társaságok, ahol akár email-ben is jelezhessük a felmondást. A biztosítási szerződés megszűnhet abban az esetben is ha nem fizettük ki a biztosítás díját. Társaságonként változó a türelmi idő, ez lehet 30 vagy 60 nap is. Nem jelenthet mentséget ha nem kaptuk meg a befizetési számlát vagy csekket a biztosítótól.

A biztosítási szerződések szólhatnak határozatlan időtartamra, vagy konkrét esetben meghatározott időre is. Ezek a típusú szerződések általában egy évre szólnak, és ha az ügyfél nem mondja fel, automatikusan meghosszabbodnak egy évet.

A statisztikák szerint ma Magyarországon a lakások 70 százaléka van biztosítva. A lakásukat nem biztosító lakosok jellemzően a 20 -as éveiben lévő fiatalok, mentségükre legyen, hogy ezen korosztály nagy része még nem is rendelkezik lakással. Az otthonukat biztosítók többsége a 40 év feletti korosztály és saját házzal rendelkezik.

Egy autó átírása költségekkel jár. Ezért hoztuk létre az autó átírás kalkulátorunkat.

[ezfc id=’1′ /]

 

A következő adatokra van szükség az átírás költésgeinek meghatározásához:

 • A jármű kora
 • Teljesítménye
 • Motortérfogata
 • Fajtája (személyautó vagy motorkerékpár)

Vagyonszerzési Illeték

A vagyonszerzési illeték nagyságát az autó kora és teljesítménye határozza meg.

Eredetvizsga

Az eredetvizsga díját a motortérfogat haztátozza meg.

Az eredetvizsga célja a jármű eredetének meghatározása. Ez az egyedi azonosítók ellenőrzősét takarja. Megnézik, hogy például az alvázszám vagy a motorszám voltázott-e. Ezzel próbálják kiszűrni a lopott autókat a forgalomból.

Hol és hogy fizethetsz?

A vagyonszerzési illetéket a kormányablakban kell kifizetni az átírás során. Az eredtvizsga díját pedig a vizsga helyszínén kell kifizetni.

Meddig kell átírni a járművet?

Fontos tudni, hogy 15 napon belül el kell intézni az átíratást az adásvételtől számítva. A hatóság látja a tulajdonosváltást, azonnal bejegyzi és az új forgalmi engedélyt is kiállítja. Viszont a késedelmet azonnal jelzi nekik a rendszer. Ilyen esetekben akár 100 ezer forintos bírsággal is számolni lehet.

Első lépés: Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás

Addig nem közlekedhet egy új autó az utakon, amíg nincs kötelező biztosítása. Használt autó esetében technikailag lehetséges, viszont hatalmas a kockázat. Az így keletkezett kárt ugyanis 100%-ban az új tulajdonos állja. Ha ilyenkor tör össze valaki egy 30 milliós Mercedes-t, az elég nagy csapás.

A biztosítás megkötésével tehát nem szabad 15 napot várni!

 

Kötelező biztosítás kalkulátorunk hamarosan megérkezik. Addig is összegyűtöttünk néhány hasznos információt.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a gépjármű üzemeltetése során másnak okozott károkat téríti a károsult személynek.

A gépjármű tulajdonba vételétől az üzembentartónak (tulajdonosnak) kötelezően rendelkeznie kell érvényes GFB-vel.

A kártérítés felső határa

A kártérítés felső határát jogszabály limitálja. Ha az Ön járműve másnak kárt okoz, a biztosító dologi kár esetén káreseményenként 500 millió Ft-ig, személyi sérüléses károk esetén károsultanként 300 millió Ft-ig fizet kártérítést. Ha a kár mértéke ennél magasabb, az okozott kár fenti összegen felüli részét saját költségre kell rendezni.

Nem opcionális

A fentiekből logikusan következik, hogy kötelező felelősségbiztosítás nélkül, nem vehetünk részt járművünkkel közúti forgalomban, tehát, sajnos ez nem opcionális biztosítási típus, mint például a Casco biztosítás.

Ha valaki rendelkezik bármilyen típusú gépjárművel, (személy- vagy tehergépjármű, motor, vontató, félpótkocsi, segédmotoros kerékpár stb.), amivel részt szeretne venni a forgalomban, akkor mindenképpen meg kell kötnie a számára legideálisabb kötelező biztosítást.

Manapság rengeteg féle található a piacon, megannyi kedvezménnyel, tehát mindenki meg tudja találni a saját maga számára legmegfelelőbbet.

A biztosító nem utasít vissza senkit

Fontos tudnivaló még a megkötés előtt, hogy amennyiben kiválasztottuk a hozzánk legközelebb állót, nem kell attól tartanunk, hogy akármilyen okból kifolyólag a biztosító visszautasíthat minket. Ebben a biztosítási formában a biztosítók minden egyes megkeresést elfogadnak, és a biztosítás maga minden egyes esetben megkötésre kerül, tehát nem fognak minket visszautasítani.

Ha nincs érvényes felelősségbiztosítási szerződés

Ha a gépjárműre nincs érvényes felelősségbiztosítási szerződés, a másnak okozott kárt a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) rendezi. Ebben az esetben a kifizetett kártérítési összeget és az azzal kapcsolatos költségeket a károkozónak vissza kell fizetnie a Mabisz részére. De még ha nem is okozunk kárt, csak éppen ellenőrzést kapunk amikor biztosítás nélkül vezetjük gépjárművünket, komoly bírságra számíthatunk.

Ezért is érdemes komolyan vennünk a kötelező felelősségbiztosítás megkötését, és a határidejének betartását.

Milyen helyzetekben válik szükségessé a kötelező felelősségbiztosítás megkötése és kik köthetik meg

Minden magyarországi telephellyel rendelkező gépjármű üzembentartója köteles gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, és folyamatos díjfizetéssel a biztosítást fenntartani. A biztosítólnak is kötelező megkötni a szerződést a saját díjszabásuk szerint.

A kötelező biztosítást a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója kötheti meg. Ez az esetek nagyrészében ugyanazt a személyt vagy céget jelenti. Lízingelésnél van általában eltérés a két személy között.

A kötelező biztosítás fennállását igazolni kell mielőtt a gépjárművet forgalomba helyezik, a törzskönyvbe üzembentartóval kapcsolatos bejegyzést tesznek, a rendszámtábláját cserélik, és az időszakos műszaki vizsgát elvégzik.

Új gépjármű vásárlás

Amikor úgy döntünk, hogy új gépjárművet vásárolunk, nyilván sok tervezés, szervezés, megfelelő gépjármű kiválasztás előzi meg a vásárlást. Minél hamarabb túllennénk a papírmunkánm, hogy birtokba vehessük az új gépjárművet.

Érdemes-e a kereskedőre bízni a biztosítás megkötését?

A szalonban szintén a segítségünkre akarnak lenni ebben, és fel fogják ajánlani, hogy segítenek a kötelező felelősségbiztosítás megkötésében is. Lehet, hogy sokan rá is bólintanak, mert úgy gondolják, gyorsabb lehet a folyamat.

De érdemes, saját magunknak elintézni ezt, és körülnézni előre a biztosítók ajánlatai között. Sokszor az adott szalonban, ahol vásárolni készülünk egy gépjárművet, nem tudjuk az összes piacon lévő biztosítást összehasonlítani. Manapság Magyarországon már 14 biztosító ajánlatai közül válogathatunk.

A szalonokban általában csak a biztosítások töredéke közül választhatunk, mert az adott szalon nincs kapcsolatban az összes biztosítóval.

Amennyiben fontos számunkra, hogy ne adjunk ki feleslegesen több pénzt havi szinten, mint amennyit muszáj, mindenképpen saját magunk nézzünk utána a biztosítás kiválasztásának. Ezen az oldalon Biztosítási tanácsadónk segítségével pár perc alatt megtalálhatja a legjobbat. Szánjon rá pár percet.

Lehetőség van olyan rendszerünk által küldött, ajánlati igazoló papírral elmenni a szalonba, amit nekik el kell fogadniuk.

Nem tudom a rendszámot

Itt most gondolhatunk arra, hogy igen ám, de egy új gépjárműnek nem tudom még a rendszámát sem. Hogyan tudok biztosítást kötni előre?

Ez sem kizáró ok! Léteznek úgynevezett hiányos szerződések, amelyeken nem szerepel a rendszám, mégis érvényesek. Utólag egyszerűen kiegészíthetőek a már megismert adatokkal (pl. rendszám).

Használt gépjármű vásárlás

Használt gépjárművet jellemzően vagy magánszemélytől, vagy gépjármű kereskedésben vásárolhatunk.

Vásárlás magánszemélytől

Amennyiben magánszemélytől vásárolunk, a legtöbben sajnos nem gondolunk bele, hogy amikortól megszületett az adásvételi szerződés és azt mindkét fél aláírta, onnantól az előző tulajdonos által kötött KGFB hatályát veszti. Az új tulajdonosnak azonnal új kötelezővel kell rendelkeznie.

Ha megvesszük a gépjárművet, és elindulunk vele anélkül, hogy kötöttünk volna előtte KGFB-t, sajnos elég nagy rizikót vállalunk. Rendőri ellenőrzés vagy esetleges baleset estén sajnos nekünk kell vállalni a felelősséget és megtéríteni a kárt.

Ezért érdemes még az adásvétel megkötése előtt otthon kiválasztani a megfelelő GFB-t és az Intakt.hu által biztosított ajánlati igazolóval elindulni az adásvételre.

Vásárlás kereskedőtől

Kereskedésben vásárolt használt gépjármű esetén is hasonló a helyzet. Sajnos a kereskedésben valószínűleg nem a legolcsóbb biztosítást akarják majd ajánlani nekünk. Itt még az a probléma sem áll fenn, hogy a megvásárolandó gépjármű rendszáma nem ismert, hiszen tudjuk előre ezt az információt is.

Az alábbiakban öszzegyűjtöttünk néhány hasznos információt a kötelező biztosításokról általában.

Kötelező Biztosító váltás

Még abban az esetben is érdemes a biztosítás évfordulójához közeledve körülnéznünk a következő évi biztosítási tarifák között, ha már rendelkezünk kötelező felelősség biztosítással és amúgy elégedettek vagyunk vele. Fontos megjegyezni, hogy a biztosító a szerződő évfordulójának utolsó napját megelőző 50. napig írásban értesíti az ügyfeleket a biztosítási évfordulóról, és a következő biztosítási időszakra vonatkozó biztosítási díjról. Ha ez magasnak tűnik, érdemes lehet áttekinteni a többi biztosító ajánlatait.

2012. október 30-án tették elérhetővé utoljára a régebben megszokott módon (évente egy alkalommal) a következő naptári évre vonatkozó díjakat.

2013. január 1-től megváltozott a díjhirdetés módja. A biztosítók számára megnyílt a lehetőség arra, hogy bármikor díjtarifát hirdessenek. Az új díjtarifáikat az MNB honlapján, saját honlapjukon, továbbá a MABISZ honlapján publikálják. Ha eltérést látunk a honlapok között, mindig MNB honlapján meghirdetett díjak az érvényesek.

A biztosítók a díjaikat egymástól függetlenül határozzák meg, így előfordulhatnak jelentős különbségek a tarifákban.

Mikor válthatok?

Amennyiben találunk még kedvezőbb ajánlatot, akkor annyi a teendőnk, hogy a biztosításunk évfordulója előtt (ez az adat mindig szerepel a biztosítási kötvényen) legfeljebb 60, de legalább 30 nappal megelőzően kezdeményezzük a váltást.

A 30 nap a régi szerződés felmondására vonatkozik, az új szerződést ráérünk legkésőbb az évfordulón megkötni, de ha már benne vagyunk a felmondási folyamatban, egyszerűbb és átláthatóbb, ha azonnal megkötjük az új szerződést is. Így később biztosan nem futunk ki az időből.

A biztosítók nagyon komolyan veszik a felmondás beérkezésének határidejét, ezt ugyanis törvény szabályozza. Így egy kis jóindulattal sem fogadhatja el a biztosító a késve beérkezett felmondást.

Ha a felmondás nem volt sikeres, és közben kötöttünk egy új biztosítást, a régi biztosítás marad érvényes. Fontos, hogy ne legyen díjtartozásunk, mert ekkor a szerződés nemfizetés miatt megszűnik.

Évforduló: január 1. vagy évközben

Nem mindegy, hogy az évforduló január 1 vagy évközbeni. Csak azok válthatnak biztosítót január elsejével, akik gépjárművüket 2010. január 1. előtt vették vagy azt megelőzően történt az utolsó üzembentartó váltás.

2010. január 1-jét követően vásárolt gépjárművek esetében az évforduló mindig az a nap, amikor a biztosítási szerződést kötötték. Ha tehát valaki ez előtt felmondja a szerződését és újat köt, az új szerződés nem lesz érvényes.

Mi segítünk

Hogy elkerüljük az esetleges hibákat – amik akkor következhetnek be, amikor az ember egymaga próbál kiigazodni a sokszor túl bonyolult biztosítási tarifákon, átláthatatlan táblázatokon a biztosítók oldalán, illetve minden egyes biztosító oldalán külön-külön díjszámítást végez – hatékonyabb, gyorsabb, és stresszmentesebb oldalunkon pár egyszerű adat megadásával egy gyors kalkulációt végezni, és a legolcsóbb, legköltséghatékonyabb megoldást kiválasztani.

Így a határidőkből nem futhatunk ki, és szinte biztos, hogy hiba nélkül tudunk biztosítót váltani, mert helyettünk hozzáértő emberek teszik meg a szükséges intézkedéseket.

Sok biztosító külön kedvezményt ad online kötött szerződésekre. Így plusz kedvezmény is elérhető amellett, hogy eleve kedvezőbb biztosításra váltunk.

Baleseti adó

Fontos tudni,hogy a biztosítási díj nem tartalmazza az éves díj 30%-át kitevő baleseti adót. Ezt is a biztosítónak kell megfizetni. A biztosító először ezt könyveli, azaz ha kevesebbet utalunk, mint a biztosítási összeg plusz a baleseti adó, a biztosításunk díjhátralékos lesz, és akár meg is szűnhet.

Bónusz-Malusz rendszer

A kötelező biztosítás díjának megállapításánál a biztosítók az úgynevezett bónusz-malusz rendszert használják. Bónusszal díjazzák a balesetmentes vezetést, vagy visszavonják a kedvezményt és akár pótdíjat (maéusz) állapítanak meg. Az így elért fokozat a számítás alapja.

Hogy ez előnyös-e vagy nem, az mindig az adott üzembentartótól függ. Ha balesetmentesen vezetett, akkor kedvező lehet.

Honnan tudja a biztosító a kártörténetemet?

Létrehoztak egy elektronikus kárnyilvántartási rendszert, melyhez minden biztosító hozzáfér. Az itt található adatok a mérvadóak új biztosítás kötésénél.

Új szerződés esetén nyilatkozhatunk a biztosítónak a kártörténetünkről. Ennek hiányában vagy új belépő esetén a szerződést az A00 oztályba sorolják be.

Mikor állapítják meg a bonus-malus fokozatomat?

A biztosítónak 15-30 napja van lekérdezni a bonus-malus megállapításához szükséges adatokat a kárnyílvántartásból. Ehhez az ügyfél által közölt rendszámot és az előző biztosító által kiállított igazolásokat használja.

45 napja van a biztosítónak, hogy megállapítsa a besorolást a biztosítás kezdetére visszamenő hatállyal. Ezzel egyidőben bejegyzi a besorolást a kárnyílvántartóba. Ha az ügyfél nyilatkozatától eltérő besorolást állapítanak meg, értesítést küldenek az ügyfélnek.

Ha egy ügyfél valótlan adatokat közöl, így próbál kedvezőbb besorolást elérni vagy emiatt nem azonosítható a kárnyilvántartóban, a biztosító az M04 osztályba sorolja az ügyfelet.

Hogyan léphetek feljebb a bonus-malus rendszerben?

Minden évben eggyel feljebb léphetünk a rendszerben, a legjobb fokozat a bónusz 10-es. Ebben a kategóriában akár felére is csökkenhet a fizetendő biztosítási díjunk.

Összesen sokévnyi (egészen pontosan 11) balesetmentes közlekedés szükséges ennek a fokozatnak az eléréséhez. Látható ebből, hogy jól kell vigyáznunk a már megszerzett bónuszunkra.

Mi történik a besorolásommal, ha személyautóval kárt okozok?

Amennyiben személyautóval kárt okozunk, az általában 2 fokozattal történő visszaesést eredményez a következő évfordulótól. Ez egyben sokkal magasabb díjjal jár. (Arra is gondolni kell, hogy ha kölcsönadjuk az autónkat, akkor az adott vezető által okozott kár miatt is mi csúszunk vissza két fokozattal, bónusz kategóriánkkal).

Ha viszonylag rövid időn belül újból balesetet okoz az adott vezető, akkor pedig a legrosszabb malusz fokozatba esik vissza, ott pedig a díj már akár kétszerese vagy többszöröse is lehet az eredetileg fizetettnek.

A bónusz átvihető új gépjárműre

Ha gépjármű csere következtében szükségünk van arra, hogy átvigyük az újonnan vásárolt gépjárműre a már meglévő bónuszunkat, minden további nélkül megtehetjük.

De csak abban az esetben, ha a régi járművet már eladtuk, és igazolni is tudjuk, illetve, véglegesen kivonattuk a forgalomból.

Ha kettő vagy több járművet birtoklunk, akkor sajnos nem lehetséges a bónusz fokozat megcserélése a két jármű között.

Az elért bónusz 2 évig megmarad

Amennyiben arra kényszerülünk bármilyen okból, hogy eladjuk a gépjárművünket, és nem vásárolunk egyből egy másikat, tudnunk kell, hogy a már elért bónusz fokozatunk összesen 2 évig megmarad. Ha ezen a két éven belül vásárolunk másik gépjárművet, akkor ugyanabban a kategóriában folytathatjuk a díjfizetést, mint ahol abbahagytuk.

Károkozás esetén megfontolandó

Ha mégis megtörtént a baj és kárt okoztunk, ami viszonylag kisebb horderejű, érdemes lehet a károsulttal személyesen megegyezni és esetleg saját zsebből kifizetni.

Sajnos a bonusz rendszerben történő visszalépés nem tesz különbséget kis és nagyobb károk között, mindenképpen visszacsúszik a károkozó, ha a biztosító rendezi az ügyet.

Plusz a biztosítók úgynevezett károkozói díjszorzót is bevezettek, ami a káresetet követően a károkozónak a következő évi díjának akár megkétszereződését is jelentheti.

Az emelkedett díjat annyi éven át szükséges fizetni amennyi év elméletileg a bónusz 10-es fokozat eléréséhez szükséges.

A szerződésünk besorolása nem romlik a káresemény miatt, ha a biztosító által kifizetett kárösszeget a biztosított a kárkifizetésről szóló értesítés kézhezvételét követő 45 napon belül teljesen visszafizeti a biztosítónak.

A kötelező felelősségbiztosítás érvényessége

A gépjármű-felelősségbiztosítás alapesetben határozatlan tartamú.

A biztosítás megkötésétől számított egy naptári év. 2010 előtt vásárolt járművek esetében a régi rendszer szerint egységesen január 1. volt az évforduló, de az új rendszer szerint az évforduló a kötelező biztosítás életbelépésének naptári napja.

Ha nem mondjuk fel időben, akkor automatikusan megy tovább az érvényesség egy újabb évre.

Ahhoz, hogy biztosítási szerződésünk érvényes legyen, nyilván az is hozzátartozik, hogy az adott díjakat időben befizessük a biztosító részére.

Fontos odafigyelni arra a tényre is, hogy a díjfizetés időbelisége minden esetben a szerződő kötelessége, tehát akkor is, ha éppen csekkes befizetést választottunk, és a biztosító valamilyen oknál fogva mégsem küldi meg az adott határidőre a szükséges csekket.

A díjakat éves, féléves, negyedéves, illetve lakossági folyószámláról történő utalás esetén havi gyakorisággal lehet fizetni.

Amennyiben valamilyen okból, nem történik időre fizetés, a biztosító meg fogja az adott szerződőt keresni 30 napon belül és tájékoztatja fizetési kötelezettségéről.

Összesen 60 napig vállal kockázatot a biztosító, amennyiben ezután sem érkezik be a díj, a szerződés automatikusan megszűnik.

Kötelező biztosítás megszüntetési kérelme

Ha fel szeretnénk mondani a biztosításunkat, akkor annyi a teendőnk, ahogyan azt fentebb említettünk, hogy a biztosításunk évfordulója előtt (ez az adat mindig szerepel a biztosítási kötvényen) legfeljebb 60, de legalább 30 nappal megelőzően kezdeményezzük azt.

Fontos információ, hogy a felmondás utolsó napja mindig azt jelenti, hogy akkorra a felmondásnak bizonyítottan be kell érkeznie a biztosítóhoz.

Felmondás csak írásban történhet, és fel kell tüntetni benne a szerződő és a gépjármű adatait valamint a kötvényszámot a félreértések elkerülése végett.

Mi a teendő kötelező gépjármű biztosítási kár esetén

Ha megtörtént a baj és káresemény résztvevőivé váltunk, először is az emberi élet mentése a legfontosabb, mentők, rendőrség értesítésével. Ha ezzel megvagyunk, akkor a balesetet szenvedett járművek biztosítása a következő lépés azért, hogy megelőzzünk egy esetleges másik balesetet.

Rendőrséget akkor is célszerű értesíteni, ha a felek nem tudnak egyértelműen megegyezni a felelősség kérdésében illetve egyéb más dolgokban.

Érdemes lehet feljegyzéseket, fényképeket, videókat is készítenünk mielőbb a helyszínen, esetleges tanukkal beszélnünk, hogy később ne keveredjünk véget nem érő vitákba, és bizonyítani tudjuk igazunkat.

A baleset szereplőinek adatait is érdemes megnézni, ellenőrizni a baleseti kárbejelentő lap kitöltésekor, hogy biztosan helyes adatok kerültek-e rá, és hogy olvasható, kivehető legyen az írás.

Abban az esetben, ha a gépjárművünkkel nem tudjuk elhagyni a helyszínt és nem mi okoztuk a balesetet, lehetőség van elszállítást kérni, amit a vétkes sofőr biztosítója végül meg fog téríteni a számunkra.

A legutolsó lépés, amikor már mindenki hazaért a baleset helyszínéről, hogy mielőbb jelenteni kell a biztosítók felé a kárt. Amennyiben mi okoztuk a balesetet, akkor is kell jelenteni a biztosítónk felé. Ha mi voltunk a károsultak, akkor pedig a vétkes sofőr biztosítója fele kell jeleznünk az esetet, hiszen az a biztosító fogja kivizsgálni a baleset körülményeit, meghatározni a kár nagyságát, illetve megszemlézni az autónkat. Ezt akár hétvégén is megtehetjük, ma már nagyon sok biztosítónak van online kárbejelentő oldala, ahol sokkal gyorsabban, gördülékenyebben fog majd lefolyni az adott kárügy vizsgálata, mint mondjuk telefonon keresztüli bejelentés alkalmával.

Sérült gépjárművünk szemlézését kérhetjük saját otthonunkban, a biztosító káregységében, illetve akár a szerelő telephelyén is, ahol majd a javítás fog történni. Magát a szerelőt is meghatalmazhatjuk, hogy a szemlén képviseljen minket, amennyiben mi nem tudunk jelen lenni.

Vannak azonban olyan esetek, amelyekre a kötelező biztosítás nem terjed ki

Nézzük, mikor állunk szemben olyan helyzettel, hogy nem fizet a biztosítónk.

A biztosítás nem terjed ki arra a kárra, amely:

 • a károkozó gépjárműben elhelyezett tárgyakban keletkezett, ha ezek nem a gépjárművel utazók személyi használatára szóló tárgyak;
 • a károkozó gépjárműben keletkezett;
 • a károkozó gépjármű biztosítottjainak egymással szembeni igényéből származó dologi kárként, illetve elmaradt haszonként keletkezett;
 • sugárzó, toxikus anyagok és termékek hatására, vagy az egészségügyi hatóságok részéről a sugárzás káros hatásainak megszüntetését célzó intézkedések folytán keletkezett;
 • a gépjármű balesete nélkül az út burkolatában keletkezett;
 • a gépjármű – forgalomban való részvétele nélkül – munkagépként való használata során keletkezett;
 • álló gépjárműre fel-, illetve arról való lerakodás következtében keletkezett;
 • üzemi balesetnek minősül, és a gépjármű javítási vagy karbantartási munkái során keletkezett;
 • gépjárműverseny vagy az ahhoz szükséges edzés során következett be;
 • környezetszennyezéssel a gépjármű balesete nélkül keletkezett;
 • a gépjármű üzemeltetésével egyéb vagyontárgyban folyamatos állagrongálással okozott, illetőleg állagromlásból adódott;
 • háború, háborús cselekmény, terrorcselekmény következményeként keletkezett.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900062.tv

Kötelező biztosítás és külföldi utazás

Ha külföldi útra készülünk gépjárművünkkel, feltétlenül legyen a birtokukban az úgynevezett zöldkártya.

Jelen esetben a zöldkártya alatt nem a környezetvédelmi osztályba sorolást bizonyító lapot értjük, hanem egy ingyenes, a biztosítónk által kérésünk alapján rendelkezésünkre bocsátott dokumentumot.

Elméletileg nem lenne szükséges ez a papír, hiszen a különböző országok között léteznek megállapodások, hogy melyik ország mely más ország kötelező biztosításait fogadja el, de sokszor sajnos a tapasztalat alapján az adott ország rendőrsége rendőri intézkedés esetén kérheti ezt a dokumentumot. Hogy gördülékenyen együtt tudjunk velük működni, érdemes lehet ezzel a dokumentummal együtt útnak indulni.

A zöldkártya fogalmát szintén a KGFB törvény definiálja:

“A zöldkártya a zöldkártyarendszer országaiban elfogadott, egységes szabványnak megfelelő nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolvány, amelyet a nemzeti iroda nevében a biztosítási szerződésnek megfelelően a biztosítók állítanak ki az üzemben tartó számára, a meglátogatott országban megkövetelt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására.”

Nincs szükség zöld kártyára a rendszámegyezménybe tartózó országokban. A KGFB törvény így határozza meg a rendszámegyezményt:

“A Rendszámegyezmény tehát a nemzeti irodák között létrejött olyan megállapodás, amely alapján az egyezményben részes országok hatóságai a zöldkártyában megtestesülő igazolás helyett az illető országban megkövetelt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet igazolásául a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát) az ország jellel együtt elfogadják.”

A rendszámegyezmény tagországai:

 • Ausztria
 • Belgium
 • Cseh Köztársaság
 • Dánia
 • Feröer-szigetek (Dánia)
 • Finnország
 • Franciaország
 • Görögország
 • Hollandia
 • Horvátország
 • Írország
 • Izland
 • Liechtenstein
 • Luxemburg
 • Monaco
 • Nagy-Britannia és Észak Írország, a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete
 • Németország
 • Norvégia
 • Olaszország, Vatikán és a San Marino Köztársaság
 • Portugália
 • Spanyolország
 • Svájc
 • Svédország
 • Szlovák Köztársaság
 • Szlovénia

Ha ezeken kívüli országba utazunk, fontos tudni, hogy a zöldkártyarendszerben részt vesz-e. Ha igen, szükségünk lesz zölkártyára.

Ezek az országok pedig az alábbiak:

 • Albánia
 • Andorra
 • Belarusz
 • Bosznia-Hercegovina
 • Bulgária
 • Ciprus
 • Észtország
 • Irán
 • Izrael
 • Lengyelország
 • Lettország
 • Litvánia
 • Macedónia
 • Málta
 • Marokkó
 • Moldávia
 • Montenegró
 • Oroszország
 • Románia
 • Szerbia (kivéve Koszovó területe, amely ENSZ felügyelet alatt áll)
 • Tunézia
 • Törökország
 • Ukrajna

Mindig tudjuk bizonyítani, hogy rendelkezünk érvényes biztosítással

Szintén fontos momentum a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatban, hogy mindig minden körülmények között tudjuk bizonyítani, hogy rendelkezünk érvényes biztosítással. Ez okból célszerű egy esteleges rendőri ellenőrzésre felkészülve a jogosítvány és forgalmi engedély mellett tartani a biztosító által küldött kötvényt, igazolólapot, ajánlati igazolót.

Rendőri ellenőrzés alkalmával a rendőrnek joga van ellenőrizni a biztosítás megkötésének tényét, de például azt már nem, hogy ki van-e fizetve rendesen a díja.

A vitás helyzeteket elkerülendő, esetleg a fizetési bizonylatot is érdemes a fent jelzett dokumentumok mellett a kesztyűtartóban tartani.

Biztosítási tanácsadónk segítségével Ön gyorsan és könnyedén kiszámíthatja 2007. január 1. vagy azt követő dátumú kockázatviselés kezdetű gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésének 2018. évi díját.

Jogi tudnivalók

Magyarországon a kötelező felelősségbiztosítást a 2010. január 1-jétől a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a többször módosított 2009. évi LXII. Gfbt., valamint a hozzá kapcsolódó 21/2011. (VI. 10.) NGM és 20/2009. (X. 9.) PM rendelet szabályozza. Ezt a törvényt, pedig azért volt szükséges megalkotni, hogy az olyan esetekben, amikor az adott kötelező felelősségbiztosítás fizetője egy másik személynek okoz kárt gépjárműve üzemeltetése során (akár anyagi vagy személyi sérüléssel járót), akkor a felelősségbiztosítás alapján a biztosító megtéríti az adott kárt a károsult számára.

Az életbiztosítási termékek új generációja, a vegyes életbiztosítások által nyújtott szolgáltatásokat ötvözi egy befektetési alap által kínálta lehetőségekkel.

A szerződő által befizetett díjakat a biztosító, a szerződő által kiválasztott befektetési alapokba fekteti, a lejáratkori kifizetés mértékét ezen alapok hozama határozza meg. A szerződő a tartam során igény szerint átirányíthatja megtakarítását a felkínált alapok között.

Az életbiztosítás alapvető jellemzője, hogy hosszútávra szól: stratégiai befektetés. Az viszont gazdasági törvényszerűség, hogy a befektetések hozamát és biztonságát befolyásoló konjunkturális ingadozások hosszútávon kevésbé érvényesülnek, illetve azok hatása nagyobb mértékben egyenlítődik ki.

Az életbiztosítás igényli a legkisebb időráfodítást valamennyi egyéb befeketési formával szemben. A haszon biztosítása a vagyonkezelők feladata.

Az életbiztosítás épppoly fontos az üzleti életben, mint a családok védelmében. Stratégiai megtakarítási forma, mely a bankbetétek, értékpapírok, ingatlanok mellett hossszútávon is biztosítja a több lábon állás lehetőségét.

Halála esetén a bank azt fizeti vissza, amint Ön megtakarított, az életbiztosító azonban azt, amit Ön meg szeretett volna takarítani.

Az élet kemény feltételek szab, a életbiztosítás viszont kedvező feltéelelekt nyújt. Aki megfeleleő életbiztosítással rendelkezik, az nyugodt, szívvel befeketeteheti szabad pénzösszegeit, hiszen az egyéb befektetések kudarca esetén az élet- és a nyugdíjbiztosítás képes megakadályozni a megszokott életszinvonal csökkenését.