Blog

A biztosítási alkusz vagy bróker a versengő biztosítótársaságok termékeit közvetíti. A Biztosítási alkuszokkal leggyakrabban a gépjármű-felelősség biztosítás váltásánál találkozunk. A biztositok sokszor áttekinthetetlen díjtáblázatai helyett az alkuszok összehasonlításai teszik lehetővé kalkulátorok segítségével , hogy egyszerűen kiválasszuk a számunkra megfelelő biztosítási terméket.

Az ügyfelek egyre több területen veszik igénybe az alkuszi szolgáltatásokat, pl. lakásbiztosítás, casco, utasbiztosítás, baleset, élet-biztosításokat, nyugdíjcélú, egészség-biztosításokat is felkínálnak, közvetítenek. A felelősségbiztosítások közvetítésében, kezelésében fontos szerepet játszanak a vállalati szegmensben is a magánszemélyek teljes körű kiszolgálásán túl.

 Az alkuszok szolgáltatásaival nem csak a biztosítás megkötésekor találkozhatunk, hanem akkor is amikor teljes körű tájékoztatást igénylünk a biztosítás megkötése előtt. Internetes értékesítést végző alkuszok is nyújtanak tanácsadási szolgáltatást csetten, telefonon, irodai személyes ügyfélfogadáson.

Amikor a bonus-malus besorolása a kötelező biztosításunknak nem megfelelő, vagy az aktuális csekk nem érkezik meg a biztosítótól és elveszettnek érezzük, magunkat akkor is találkozunk az alkuszok szolgáltatásaival.

A biztosítóval való ügyintézés időszakában támogatást nyújtanak a kárügyintézés során, hogy a jogos kártérítést mielőbb kézhez kapjuk a biztosítási szerződés feltételei alapján.

Az alkuszok a váltás lehetőségéről értesítenek, bemutatják az elérhető ajánlatokat a biztosítási évfordulók előtt. Azt kell tudni, hogy a biztosítás díját kedvezőtlen irányba nem befolyásolja a független alkuszok tevékenysége, külön díjazásra nem tartanak igényt alkuszi szolgáltatásaikért, az ügyfelek a biztosítás díjában fizetik meg a szakértői közreműködésüket.

 A biztosító társaságok felügyeleti engedély alapján működhetnek, Rt., Kft., vagy mint külföldi biztosításközvetítői kirendeltség formájában. Az esetleges hibáiért az alkusz maga a felelős, felelősség-biztosítással rendelkezik. Az alkusznak vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie 1 680 300 euró értékben, vagy 1 120 200 euró értékű káreseményenkénti biztosítással és az egész Európai Unióra kiterjedő 1 680 300 euró összegű felelősség biztosítással.

Több biztosító ajánlatát kell elemeznie az alkusznak és azt be kell mutatnia az ügyfél részére. A bróker felméri az ügyfél szükségleteit, igényeit, valamint ismerteti a megkötésre váró szerződés feltételeit is. A bróker a termék alapos, pontos ismeretével rendelkezik, mely terméket az ügyfél felé közvetít. A biztosítási brókernek rendelkeznie kell vagy független szakirányú biztosítás közvetítői jogosítvánnyal, vagy felsőfokú végzettséggel, vagy hatósági vizsgával mely okiratot a szakhatóság vagy ügyfél kérésére be tud mutatni.

Az elsődleges kockázat-elbírálásban fontos szerepe van az alkusznak, mert a szerződés elfogadására 15 napja van a biztositoknak. Az elsődleges bírálatot el kell végeznie számítógép vagy tarifatáblázat segítségével,pl. az aktuális korral, tartalommal megköthető-e a biztosítás. A biztositoknak és az ügyfélnek kell jeleznie az egyéb kockázati tényezőket. Az alkusznak kiemelt felelőssége van egyoldalú írásbeliséggel megkötött biztosításnál, ilyen termék pl. az utazási biztosítás.

A kockázat-elbírálás az alkuszra és a kárszakértőkre hárul főleg tömegtermék esetén a kérésre beszerzett és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. A biztosítási alkusz csak szerződéses kapcsolatban áll a biztosító társaságokkal, nem tartozik sem jogi sem szervezeti formában hozzájuk.

Az alkusz az ügyfelek érdekeit képviseli a szerződés időtartama alatt a biztosító társaságok felé, és az ügyfél igényeit közvetíti. Az alkuszt a biztosító fizeti, így teljesen díjmentes az ügyfél részéről. Kizárólag olyan személy végezhet biztosítás közvetítői tevékenységet, aki szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nyilvántartásában.

Kötelező a biztosításközvetítők továbbképzése Pénzügyminisztériumi rendelet alapján. A PSZÁF által vezetett Biztosítás közvetítői regiszterbe csak azok a biztosításközvetítők jegyezhetők be, akik rendelkeznek az államilag elismert biztosításszakmai szakképesítéssel, felsőfokú végzettséggel, hatósági biztosításközvetítői vizsgával rendelkeznek.

A hatósági képzésre a jelentkezés feltétele az érettségi vizsga, minimum 10 év szakmai tapasztalat biztosításközvetítői tevékenységű társaságnál, vagy érdek-képviseleti szervezetnél.

A biztosítási alkuszoknak 3 szintje különböztethető meg. Vannak azok a személyek, akik egy adott biztosító termékcsoportjával foglalkoznak, ezeket egyszerűen ügynököknek, biztosításközvetítőknek nevezzük. A következő csoportba tartoznak az úgynevezett többes biztosításközvetítők. Ők a biztositoktól függenek és több biztosító termékét kínálják. A harmadik csoportba tartoznak az úgynevezett alkuszok, akiknek a megbízója nem biztosító társaság, hanem az ügyfél.

A másik különbség hogy az alkuszok igyekeznek lefedni a teljes biztosítási piac kínálatát, nem egy vagy néhány biztosító termékcsaládját kínálják. Az ügyfél érdekeit képviseli az alkusz, nem a biztosítóét. Az alkusz az ügyfél érdekeit szem előtt tartva, képviseli annak érdekeit a biztositok felé. Ez a megbízásos jogviszony ügyfél és alkusz között egyöntetű nyilatkozat megtétele után jön létre.

Ekkor kezdődik az alkusz munkája, feladata az ügyfél igényeinek felmérése, ennek kielemzése, ezután megkeresni a biztositok termékpalettáján azt a terméket, amely ezeket az igényeket a legjobban lefedi. Miután összeállította a lehető legkedvezőbb ajánlatát, ismerteti azt a megbízóval. Ahhoz hogy az ügyfél alapos döntést hozzon meg kell, adjon neki minden tájékoztatót, segítséget, tanácsot. Legjobb tudása szerint köteles végezni a munkáját betartva a biztosításokra vonatkozó szabályokat.